Vrouwen

WingTsun is bijzonder geschikt voor vrouwen:

Vrouwen

“WingTsun is ontwikkeld door twee vrouwen om zich effectief te kunnen verdedigen tegen sterkere tegenstanders. Het is niet afhankelijk van fysieke kracht, maar op intelligente technologie. Veel belangrijker dan een harde klap, is zelfbewustzijn, dat verkregen wordt door middel van training. Want dat is wat criminelen afschrikt.

De VWTO ziet in het WingTsun systeem niet alleen een gevechtskunst maar tevens een manier voor meisjes vanaf 15 jaar en vrouwen om lichamelijk, geestelijk en psychisch te groeien. We hechten veel belang aan de verwerving van interne waarden die de studenten in staat stellen verstandig gebruik te maken van de technieken die hun geleerd zijn.

Zondagnamiddag in een rustig cafe: een jonge vrouw zit alleen aan een tafeltje te genieten van een Capuccino bij een goed boek. Er komt een man binnen? Hij komt naar haar tafeltje toe en vraag: “Mag ik erbij komen zitten?”. Een rollenspel uit de Wing Tsun-training voor vrouwen gegrepen. Wat op het eerste zicht banaal lijkt, is voor veel vrouwen in realiteit een kleine nachtmerrie: eindelijk een keer rust, en meteen weer aangeklampt.

In de WingTsun zelfverdedigingstraining leren vrouwen, zonder “Maar” of “Waarom” ‘Neen!’ te zeggen. Maar al te vaak spelen zogenaamde goede manieren veel vrouwen parten. Vaak steekt een wroeging meteen de kop op als een vrouw haar grenzen stelt. En het gaat nog verder: “meisjes slaan niet” en “vrouwen verweren zich niet”. Wat in een café onschuldig begint, eindigt in weerloosheid in (levens)bedreigende situaties. Socialisatie, “typische” vrouwelijke manieren, vrouwen en geweld: over deze vragen wordt in de WingTsun training voor vrouwen gesproken met als doel tot een bewustzijn komen van de eigen positie binnen vaak onbewuste rolpatronen.

WingTsun-vrouwen trainen hoofd en techniek

Vrouwen

Theorie alleen dekt deze lading niet. In rollenspelen betreffende alledaagse situaties wordt de waarneming van en gevoeligheid voor in meer of mindere mate gevaarlijke situaties versterkt. Veel vrouwen worden hierdoor verrast, ze hadden niet verwacht dat net een typische slachtofferrol aannemen. Daarmee onderscheidt het WingTsun aanbod zich van andere serieuze zelfverdedigingscursussen voor vrouwen. Het gaan er om techniek en “verstand” te laten samenwerken wat betreft de weerbaarheid van vrouwen. Deze samenwerking beslist over het verloop van een gevecht. En net dat biedt WingTsun in zijn opleiding: een praktisch toepasbare en effectieve techniek met een actieve assertiviteitstraining. Het is voor mannen en vrouwen gelijk of ze de weg van bestendige en effeciënte innerlijke groei bewandelen.

Alleen: voor vrouwen is dit als basis een efficiënte techniek. Wie WingTsun leer, leert zijn mannetje staan. En net dat is de kern van een zinvolle zelfverdediging, zeker voor vrouwen die dit nooit geleerd hebben.

 

 

Verdedig jezelf! Criminelen haten tegenstanders

Zelfverdediging kan in drie verschillende fasen verdeeld worden:

Vrouwen

In het eerste fase gaat het er om persoonlijke grenzen te stellen en te werken aan zijn eigen optreden. Het wordt voor de WingTsun-vrouwen duidelijk dat zelfverdediging begint, lang voordat ze door een dader bedreigt wordt. Er wordt uitgebreid aandacht besteed aan slachtoffer- en daderverhouding, lichaamstaal en vrouwelijke intuïtie als ‘early-warning system’ voor gevaarlijke situaties versterken van zelfvertrouwen.

In de tweede fase leren vrouwen hun “grenzen bewaken” in alledaagse situaties. Het gaat hier vooral om retoriek, die kan worden gebruikt tegen vrienden of familieleden, want in 75% van de gevallen zijn dit de daders. Wat veel vrouwen niet weten: de meest gevreesde buitenlandse dader in het park of in de garage is een uitzondering.

Pas als ook een daadkrachtig verbaal optreden niet helpt, wordt overgegaan tot gevechtstechnieken; de derde fase. Onder het moto: “Het verdedigen van grenzen” worden tijdens de lessen WT voor vrouwen de belangrijkste technieken van de Chinese gevechtskunst WingTsun nauwkeurig uitgelegd, getoond en in getraind.

Trainingsmomenten

Of vrouwen deze weg alleen of met mannen samen moeten gaan, is ook een twistpunt voor WingTsun-vrouwen. De ene zegt: je kan maar de verlammende angst voor het levende object overwinnen, door ook met mannen te trainen. Anderen pleiten ervoor een echte vrouwenklasse op te richten. Het WingTsun-aanbod is groot en dus kan elke vrouw voor zichzelf beslissen wat voor haar het ideaal is.

WingTsun-vrouwencursus

Voor meisjes vanaf 15 jaar en vrouwen die in de eerste plaats wensen te trainen trainen zonder mannen richt de VWTO op geregelde tijdstippen aparte cursussen in.
Deze cursus omvat een 8-tal lessen van 1,5uur (met aandacht voor de 3 voornoemde fasen van zelfverdediging) en een naslagwerk waarin de belangrijkste thema’s en technieken overzichtelijk en duidelijk terug te vinden zijn.

Tijdens deze cursussen leren vrouwen, op individueel tempo, om agressiviteit, strijdlust en hardhandigheid op de juiste manier aan te wenden. Daarbij kunnen ze zich aan gelijken meten en zo hun sterktes en zwaktes leren kennen. Uiteindelijke moeten ze de voorsprong inhalen die jongens al van kindsbeen op hen hebben. Dit heeft niets te maken met vijandigheid tegenover mannen. In de WingTsun-vrouwencursus gaat het er vooral om, vrouwen op lange termijn de mogelijkheid te geven om ontspannen te kunnen genieten van het leven. Om, bijvoorbeeld, op zondagnamiddag in een café, bij een cappucino en een goed boek uit volle borst “Neen” te kunnen zeggen, als ze daar zin in heeft.