Lok dim boon Gwan

Dit is een zeer gevorderd WingTsun programma.

De geschiedenis:

In de sung dinastie (1000 AD) leefde er een beroemde generaal Yeung die 10 zonen had, allen ervaren krijgers.

De vijfde zoon was een uitzonderlijke speervechter, de beste van zijn tijd.  Al de zonen gingen de binnen vallende barbaren bestrijden, maar in een bloedige veldslag werden al de zonen gedood behalve de vijfde en de negende zoon.

Enkel de negende zoon keerde terug naar huis, dus nam men aan dat al de andere zonen gedood werden in de strijd. Maar de vijfde zoon overleefde en trok zich terug in het klooster op de berg Ng Toi om monnik te worden.

Het was hier waar hij met zijn afgebroken speer de langstok techniek heeft ontwikkeld. Hieruit zijn later de sixandahalfpoint langstok techniek van de hungar stijl uit voortgekomen.

De langstoktechniek en het WingTsun verenigen zich:

Enkele eeuwen later leefde er een roeier op een chinese boot Leung Yee Tai.  Het was zijn taak om de boot te bevrijden met een zeer lange stok als deze kwam vast te zitten op een zandbank.

Om dit te kunnen had men veel kracht en een stabiele stand nodig om het evenwicht op de boot te bewaren.

Leung was een expert in de langstok techniek van de hungar stijl.  Op een dag leerde hij een WingTsun expert Wong Wah Bo kennen en ze werden goede vrienden.

Het duurde niet lang voor ze hun technieken aan elkaar leerden.  Samen ontdekte ze dat veel aspecten van het WingTsun tot een verbetering van de langstok technieken konden leiden.  Op deze manier ontwikkelde WingTsun de langstoktechniek verder met de chi sao concepten en –theorieën waaruit de trainingsmethode de “chi-gwan” de “klevende stok” werd ontwikkeld.